Piretrin u organskoj proizvodnji

Picture1Piretrin je prirodni insekticid izolovan iz praha osušenih glavica cvetova biljke Chrysanthemum cinerariefollium. Primenjuje se u suzbijanju vašiju, gusenica, tripsa i moljaca.

Gaji se i kod nas, ali piretrin biljka u Keniji ili drugim tropskim predelima ima veći procenat piretrina. Preparat deluje uglavnom kontaktno i ishranom štetočina i ima brzo inicijalno delovanje. Osim na štetne insekte deluje i na Fitoseidae ( korisne predatore pauke). Koristi se kao prašak i deluje na: muve, stenice, komarce, lisne vaši, belu leptirastu vaš, krompirovu zlaticu i mnoge druge. Deluje samo 48 sati, a efikasnost se smanjuje povećanjem temperature i jačom svetlošću.

Piretrin pripada insekticidima širokog spektra i toksičan je i za korisne vrste ali je taj negativan uticaj manji zbog činjenice da se na lisnoj površini kratko zadržava insekticidna svojstva zbog svoje fotonestabilnosti.

Oparak od buhača protiv raznih štetočina

Koristi se cvet biljke (cveta od kraja maja do početka jula). Jedan kg svežih cvetova ili 200 gr suvih preliti sa 10 litara ključale vode i poklopiti. Ostaviti da stoji 24 časa, procediti, razrediti sa vodom u razmeri 1:1 i iskoristiti istog dana.
Piretroidi su sintetički piretrini otrovniji za insekte od piretrina. Piretroidi se ne mogu koristiti u organskoj proizvodnji.
Izvori: Prof dr Slobodan Milenković (Fakultet za Biofarming Bačka Topola) i mr Gordana Forgić, Vladimir Sabadoš  dipl.inž, Jelena Perenčević dipl.inž. PSSS Sombor.

O dozvoljenim sredstvima za zaštitu u organskoj proizvodnji saznajte više pohađanjem Škole organskog baštovanstva.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.