Organsko baštovanstvo – put do zdravog povrća

Organsko baštovanstvo je specifičan način proizvodnje koji povezuje brojna znanja iz poljoprivrede, ekologije i hortikulture formirajući jedinstveni proizvodni sistem.

Organska (bio) bašta je svaki prostor gde se po ekološkim principima, združeno gaje, povrće, cveće, lekovite začinske vrste, voće kao i brojne korisne biljne vrste koje imaju veliki značaj i očuvanju biološke ravnoteže i zdravlja zemljišta i biljaka.

Osnovu ovog proizvodnog sistema čini povrtnjak u kojem se povrće gaji po specifičnom rasporedu, najčešće u intenzivnom povrtarskom plodoredu, kako bi se prostor maksimalno iskoristio i biljke bile što otpotnije.

Organska bašta objedinjuje brojne elemente koji stvaraju zatvoreni ekološki sistem u kojem svaka biljka, životinja, ograda, vodotok…ima svoje značajno mesto. Značaj organskog baštovanstva je i očuvanju velikog broja starih, zaboravljenih vrsta i sorti koje su se vekovima gajile na ovim prostorima.
Okosnicu ovog sistema proizvodnje čine višegodišnje planiranje uz poštovanje plodoreda i mešovito gajenje povrća uz biljke prijatelje koje doprinose biološkoj kontroli bolesti, štetočina i korova i predstavljaju živi malč i đubre zemljište.

Više o organskom baštovanstvu možete saznati na predavanjima, seminarima i u Školi organskog baštovanstva.