Tečno organsko đubrivo od koprive

kopriva
Photo: Paul Morley on Unsplash

Tečno organsko djubrivo od koprive je najpopularnije đubrivo koje koriste organski baštovani, a možemo ga napraviti sami od koprive koja raste na imanju.

Kopriva je lekovita i jestiva biljka, bogata mineralima, najviše gvožđem, a takođe i azotom koji je potreban biljkama koje razvijaju veliku lisnu masu. Spravljanje tečnog đubriva od koprive je jednostavno, a koprivu možemo besplatno naći na dobroj, humusnoj i rastresitoj zemlji.

Za pravljenje tečnog dubriva najpre treba pripremiti staro drveno ili plastično bure. Odabrati mesto za stavljanje posude za pravljenje đubriva vodeći računa da se tokom fermentacije razvija neprijatan miris.

Tečno đubrivo od koprive koristiti za prihranu lisnatog povrća jedanput nedeljno, ali i svog drugog bilja koje razvija veliku lisnu masu.  Ne koristiti nerazređeno đubrivo već se pridržati uputstva za pripremu.

RECEPT: Jedan kilogram koprive treba pokositi u fazi cvetanja i staviti u bure i zatim naliti 10 l kišnice i dobro pritisnuti biljke tako da cela masa bude prekrivena vodom. Bure držati na toplom mestu i prekriti gazom ili sitnom mrežom kako životinje ne bi upadale unutra. Na površini će se vremenom pojaviti pena, a po prestanku vrenja osetiće se prodoran miris. Njegov intenzitet se može ublažiti dodavanjem manje količine kamenog brašna. Ovaj postupak traje 2-3 nedelje. Prvih nedelju dana ne treba ništa raditi, a potom svakodnevno drvenim štapom promešati tečnost. Kada tečnost prestane da peni, đubrivo procediti.

Tečnost je tamne boje i neprijatnog mirisa. Ostatke koprive treba staviti po lejama ili u kompost. Proceđenu tečnost prekriti i držati na hladnom i mračnom mestu.

Tečno đubrivo od koprive se razređuje, a za zalivanje se koriste manja razređenja, 1l tečnosti dodaje se u 5-20 l kišnice. Za prihranjivanje preko listova koriste se veća razređenja, 1l tečnosti u 50 l kišnice. Priprema đubriva traje od 3 dana pa do tri nedelje.

Preuzeto iz knjige Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović