Neven u organskoj bašti – zašto ga gajimo?

neven cveceNeven  (Calendula officinalis L.) je ukrasna i lekovita jednogodišnja cvetna biljka.  ponuda semena 

Seje se i rasađuje u proleće. Koren nevena je vretenast i raste duboko u zemljištu. Iz njega izrastaju zeljaste, lako lomljive. Cvetne glavice prečnika 5-10 cm oblikuju se na vrhu svake stabljike. Plod je srpasto savijen, svetlo do tamnosmeđe boje.

Seme niče veoma brzo, a zadržava klijavost 5-6 godina. Vidimo ga u leji već nakon 4-5 dana od setve. Raste veoma brzo. Jarko narandžasti cvetovi cvetaju sve do jačih mrazeva. Biljke se pomlađuju redovnom berbom cvetova.

Neven je veoma otporna biljka, dobro podnosi sušu. Mlade biljke nisu osetljive na prolećne mrazeve pa je setvu moguće obaviti što ranije u februaru. Seje se na međuredni razmak 50 cm, na dubinu 3-4 cm. Voli topliju klimu.

Značaj nevena u organskoj bašti

Neven je veliki prijatelj organske bašte i organske proizvodnje. Seje se između redova povrtarskih i ukrasnih biljaka radi zaštite od nematoda, grinja, leptira kupusara, vaši, tripsa…u  združenoj setvi zajedno sa krompirom, šargarepom…

Od listova, cvetova i plodova ove izuzetne biljke pravi se veliki broj zaštitnih sredstava.

Neven se takođe koristi, zaoravanjem biljaka u cvetu,  kao odlično sredstvo protiv zemljišnih štetočina.

neven-628x200

Berba cvetova nevena

Berbu nevena obavljati ručno, najbolje dva puta nedeljno. Ubrane cvetove odmah staviti na sušenje. Osušeni cvetovi se čuvajui u natron-kesi i skladište u suvoj prostoriji.

Preparat od nevena protiv štetočina i nematoda

Uzeti 1-2 kg nevena u cvetu, preliti sa 10 l vode i ostaviti da fermentiše. Nakon završetka procesa, tečnost procediti i razrediti u odnosu 1:10.

Prskati zemljište između redova povrća i radi povećane otpornosti, boljeg zdravstvenog stanja biljaka i đubrenja ostalog bilja.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.