Biodistrikt Kolubara – od ideje do realizacije, selo Tolić, Mionica

Održavan je javni dijalog povodom formiranja prvog biodistrikta na „Ranču Sretenovića“- selo Tolić, Mionica.

Nacionalna Asocijacija za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika je pokretač i donosilac ove ideje u našoj zemlji. Na javnom dijalogu predstavilo je svoju ulogu i podršku u procesu nastajanja, postavljanja institucionalnog okvira i daljeg širenja biodstrikta u Srbiji.

Lokalni inicijatori iz Kolubarskog  su predstavili svoje namere, ciljeve i viziju u daljim koracima na razvoju Biodstrikta Kolubara su:

  • Boban Janković, predsednik opštine Mionica koja je prva u Kolubarskom okrugu, počevši od 2019. godine kreirala direktne mere podrške i podsticaja organskim proizvođačima;
  • Pavle Đorđević, organski proizvođač, Valjevska Gornja Kamenica, Valjevo;
  • Dragan Sretenović, organski proizvođač i turistički radnik, Tolić, Mionica.

Pored lokalnih učesnika, u dijalogu su učestvovali i predstavnici sledećeih institucija: Jelena Milić, šef Grupe za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dr Huan Pablo Šurano, ekspert iz Argentine/Italije, INER (Međunarodna mreža eko/bio/organskih regiona).

Biodistrikti su geografske oblasti zasnovane na principima i modelu organske poljoprivrede u kojima brojni učesnici uspostavljaju savez sa ciljem razvijanja održivih lokalnih prehrambenih sistema, unapređenja upravljanja lokalnim resursima, kao i posepšivanja ekonomskog i socio-kulturnog razvoja oblasti

Javni dijalog je organizovan uz podršku projekta Organic Trade for Development (OT4D) koji podržava Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), a sprovodi IFOAM –„Međunarodno organsko“ (IFOAM – Organics International) udruženje, uz podršku FAO – Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Ministrstva poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede.