Čuvanje plodovitog povrća i voća tokom leta

Sezona letnjeg povrća i voća je u toku pa i naša potreba da ih koristimo više u ishrani. Kupljeno ili ubrano povrće želimo da traje što duže pa ga držimo u frižideru.

organska basta

Nekada su ostave i kuhinje bile odvojene od ostatka stana i imale nižu temperaturu i bile okrenute ka severu. Danas kuhinja nema, a niše su deo trpezarije i dnevnog boravka. Temperatura u celom stanu je ujednačena i to su nepovoljni faktori za pripremu i čuvanje hrane. Ovo je još jedna tema za razmišljanje i donošenje ispravnih odluka za sve koji kupuju imanje, podižu kuću…

Pošto temeratura utiče na procese sazrevanja i menja hemijski sastav, preporučljivo je plodovito povrće čuvati na hladnom mestu van frižidera. Čuvanje ovih plodova u frižideru sprečava normalan tok sazrevanja i time im menja ukus. Paradajz postaje zrnast i neukusan, a krastavci se oštećuju. Plavi patlidžanne bude neukusan i nije za upotrebu

Photo: Ayda Oz on Unsplash
Zato povrće i voće čuvati u prohlađenoj kuhinji ili u špajzu. U hladnoj prostoriji, van frižidera, čuvati na duže:
– od povrća  dinju, crni luk, krastavac, plavi patlidžan, beli luk, papriku, krompir, bundevu, tikvu, lubenicu…;
– od voća jabuku, dinju, nektarinu, breskvu, krušku, šljivu, nar, lubenicu avokado, bananu, mango, papaju, kivi, limun, grejpfrut, pomorandžu, limetu…
Temperatura u frižideru je 4 °C.
Vrsta Temp. °C Vlažnost % Dužina čuvanja
Boranija do 7 90–95 7 dana
Krastavac do 7 90–95 10 – 14 dana
Pl. patlidžan 7 – 10 90 7 dana
Lubenica do 10 80–85 2 – 3 nedelje
Paprika do 10 90–95 2 – 3 nedelje
Paradajz zeleni 12 – 21 85–90 7 – 14 dana
Paradajz zreli 7 – 10 85–90 5 – 7 dana