Čuvanje plodovitog povrća i voća tokom leta
Sezona letnjeg povrća i voća je u toku pa i naša potreba da ih koristimo više u ishrani. Kupljeno ili ubrano povrće želimo da traje što duže pa ga držimo u frižideru.
Nekada su ostave i kuhinje bile odvojene od ostatka stana i imale nižu temperaturu i bile okrenute ka severu. Danas kuhinja nema, a niše su deo trpezarije i dnevnog boravka. Temperatura u celom stanu je ujednačena i to su nepovoljni faktori za pripremu i čuvanje hrane. Ovo je još jedna tema za razmišljanje i donošenje ispravnih odluka za sve koji kupuju imanje, podižu kuću…
Pošto temeratura utiče na procese sazrevanja i menja hemijski sastav, preporučljivo je plodovito povrće čuvati na hladnom mestu van frižidera. Čuvanje ovih plodova u frižideru sprečava normalan tok sazrevanja i time im menja ukus. Paradajz postaje zrnast i neukusan, a krastavci se oštećuju. Plavi patlidžanne bude neukusan i nije za upotrebu

| Vrsta | Temp. °C | Vlažnost % | Dužina čuvanja |
| Boranija | do 7 | 90–95 | 7 dana |
| Krastavac | do 7 | 90–95 | 10 – 14 dana |
| Pl. patlidžan | 7 – 10 | 90 | 7 dana |
| Lubenica | do 10 | 80–85 | 2 – 3 nedelje |
| Paprika | do 10 | 90–95 | 2 – 3 nedelje |
| Paradajz zeleni | 12 – 21 | 85–90 | 7 – 14 dana |
| Paradajz zreli | 7 – 10 | 85–90 | 5 – 7 dana |
