Gajenje rukole do kasne jeseni

rukola organsko bastovanstvoRukola je izuzetno ukusna i aromatična salata bogata vitaminima. Listovi su oporog ukusa i u ishrani se koriste mlađi listovi. Najviše se troši u svežem stanju kao salata ili kao dodatak supama, čorbama, pastama i ostalim italijanskim specijalitetima, jelima od divljači, plodovima mora, roštilju…

Ova jednogodišnja biljka pripada porodici krstašica. Vodi poreklo iz centralne i južne Evrope, ali je veoma raširena u severnoj Africi, Americi i na Bliskom istoku.

Iako voli osunčane terene, odlično uspeva i u polusenci, a ne smeta joj ni velika izloženost vetru. Sve u svemu, veoma otporna biljka koju možemo gajiti do kasne jeseni.

rukolaIma kratku vegetaciju i stiže za berbu već 40 dana od setve. Rukolu treba gajiti na peskovitim i srednjeteškim zemljištima. Nema posebne zahteve prema toploti i otporna je na mraz.  Gaji se direktnom setvom i sađenjem rasada. Sa setvom se može početi u februaru, a treba je obavljati sukcesivno, na svaku nedelju dana, sve do kasne jeseni. Razvija plići koren, pa zemljište treba obraditi do 20 cm dubine. Seme se seje plitko, na 1 cm dubine, na rastojanju od 25 cm između redova i 3–5 cm između biljaka u redu.  Niče, kao i ostale kupusnjače, za nekoliko dana.

Ova biljka traži redovno zalivanje i suzbijanje korova, a od štetočina najviše još škodi buvač. Berba se obavlja branjem pojedinačnih mladih listova ili se pak vade cele biljke. Prinos lišća je 2 kg/m².