Korisni insekti – bubamare

Let, let bubamaro…kaže pesma, a da li će nam bubamare dovesti goste, dragu osobu ili doneti novac zavisi od naše mašte. Nauka kaže da su bubamare jedne od najkorisnijih insekata na planeti!

Bubamare i njihove larve žive na biljkama, lišću, cvetovima, plodovima i drugim biljnim delovima, aktivne su po danu i imaju dobro razvijeno čulo mirisa.

Kada zahladi, povlače se sa biljaka u prirodna skoništa: pukotine drveća, odumrla kora stabla, rupe u zemlji, osušena trava ili seno, ali prezimljavaju i u stanovima, ostavama i šupama.

Kako će ih privući da ostanu u bašti? Prvo, treba im obezbediti hranu. Bubamare se hrane lisnim vašima i polenom. Ukoliko ih ima, rado će se preseliti u vašu baštu. Postoji nekoliko biljaka koje bubamare vole: anđelika, neven, kim, vlašac, peršun, kosmos, mirođija, komorač i morač, neven, stratice, hajdučka trava.

Obezbeđivanje hrane, skloništa i vode će doprineti da vaša bašta izgleda kao dobro mesto za smeštaj i polaganje jaja. Uz pomoć slikarske četkice pažljivo sakupljati odrasle jedinke i držati ih privremeno na hladnom mestu (frižider) kako bi se umirile. Blago vodom pofajtati biljke koje bubamare vole. U sumrak pažljivo spustiti bubamare na biljke zaražene lisnim vašima ili one sa ravnim, otvorenim cvetovima.