Lavanda, vrste, nega, berba i korišćenje u organskoj bašti

zacini
Gemma Evan on Unsplash

Lavanda Lavandula offi­cinalis L. je višegodišnja žbunasta biljka. Najznačajnije i najraširenije su prava lavanda – Lavandula au­gustifolia i lavandini, Lavandula x intermedia hi­bridi nastali ukrštanjem.

Srednjevekovni lekari su preporučivali lavandu u slučaju grudnih, žučnih i plućnih bolesti. Lavandino ulje koristi se u kozmetici za kupke, proizvodnju sapuna i mirisa. Ulje ima snažno antiseptičko dejstvo, može se nanositi direktno na kožu i predstavlja izvanrednu zamenu za alkohol ili jod u slučaju povreda. Takođe izaziva slabu lokalnu anesteziju. Njime se mogu mazati rane, ozlede i opekotine. Podstiče regeneraciju tkiva. Lavandu primenjivati i kod nesvestice, problema sa živcima i migrene

Životni vek lavande je do 30 godina. Odgovaraju joj topli, od vetra zaklonjeni tereni, a odlično podnosi sušu. U nedostatku svetlosti drastično smanjuje cvetanje, a cvetovi imaju manju količinu ulja. Zemljište pripre­miti u jesen, godinu dana ranije, i to dubokim oranjem na 35 do 40 cm i unošenjem organskih đubriva uz predusev.

Sadnju treba obaviti sa dobro ožiljenim rasa­dom po vlažnom vremenu na razmake 80 x 80 cm. Hibrid­na lavanda je robusnija i traži više prostora. Nega zasada u prvoj godini podrazumeva košenje na visinu 8 – 10 cm.

organska basta

U drugoj godini ovu operaciju ponoviti na veću visinu. Skraćivanje izdanaka se obavlja u proleće skoro svake godine. Žetva lavande traje 7 – 8 dana i obavlja se u drugoj polovini juna i prvoj polovini jula kada su biljke u punom cvetu.

Prirodno sušenje obavlja se na zatamljenom i prozračnom mestu da cvet ne izgubi boju. Cvetove ređati u tankom sloju ili vezivati buketića koje treba okačiti da vise sa ljubičastim cvetovima okrenutim na dole.

U organskoj bašti lavanda privlači pčele i druge korisne insekte, ali je uglavnom repelent (odbija) brojne štetočine, uključujući puževe i muve.

Od nje se prave brojni fito – preparati za zaštitu biljaka.

Fermentisani ekstrakt od lavande protiv muva (lukova, trešnjina…)

Jedan kilogram svežeg ili 300 g osušenog cveta lavande preliti sa 1 l vrele vode i ostaviti da se ohladi. Poklopiti i držati tako nedelju-dve dana dok se ne izvrši fermentacija tj. kada prestane da peni.

Rastvor povremeno promešati vodeći račun da se ne pojavi buđ. Kada se završi fermentacija rastvor procediti, razblažiti sa 10 l vode i primeniti. Sastojci koji se nalaze u lavandi ometaju orijentaciju muva u prostoru.

Komplet naših izdanja na popustu

upis je u toku

snezana ognjenovic